Türkiye Adalet Akademisi, 'Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Arttırılması, Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması Projesi' kapsamında Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi ortak projesiyle, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Uygulamalarının İyileştirilmesi Çalıştayı Kars’ta gerçekleştirildi.
Avrupa Konseyinin “Çocuk Dostu Adalete İlişkin Rehberi” Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması Projesi kapsamında Türkçe olarak basılmıştır.
“Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması” Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi Ortak Projesinin Açılış toplantısı Ankara’da düzenlendi.
Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen proje yürütme kurulu toplantısının açılış konuşmasını Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ile Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian Urse gerçekleştirdi. Projenin amacı, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün ve temel hakların, uluslararası standartlarla ve Avrupa standartlarıyla tam uyumlu hâle getirilmesini sağlamak suretiyle, kadınların, çocukların ve diğer aile üyelerinin haklarının korunması sürecinde aile mahkemelerinin etkinliğini arttırmaktır.
Akademimiz ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen “Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Bireylerinin Haklarının Daha İyi Korunması” Avrupa Birliği - Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamında, aile adaleti ve aile hukuku yargılaması alanındaki temel Türk mevzuatı ile Avrupa Konseyinin arkaplan belgeleri İngilizceye ve dilimize çevrilerek e-kütüphanede yayımlandı: https://vizyon.taa.gov.tr/e-kutuphane
Projenin genel amacı, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün ve temel hakların, uluslararası standartlarla ve Avrupa standartlarıyla tam uyumlu hâle getirilmesini sağlamaktır. Kadınların, çocukların ve diğer aile üyelerinin haklarının korunması sürecinde aile mahkemelerinin etkinliğini artırmak ise Projenin özel amacıdır.
Proje, aile mahkemesi hâkimlerini, aile içi şiddet bürolarında çalışan savcıları, aday hâkim ve savcıları, aile mahkemesi personelini ve uzmanları (pedagoglar, psikologlar ve sosyal çalışmacılar) aile adaleti, bireysel haklar ve çocuk dostu adaletin sağlanmasına doğrudan katkıda bulunacak alanlarda kapasite ve becerilerle donatmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamındaki eğitimler sayesinde, hâkimlerin, savcıların, yardımcı personelin ve uzmanların uzmanlıklarının artırılması, yargılamada gecikme ve belirsizlik konularına odaklanılacak ve ilgili tüm taraflar için stresi önemli ölçüde hafifletmek ve ikincil travma olasılığını azaltmak amacıyla, savunmasız kişileri ve yüksek riskli hizmet kullanıcılarını içeren davaların ele alınmasını geliştirilecektir.
Proje, aile üyelerinin haklarının geliştirilmesi için standart belirleme ve kılavuzlar ve el kitapları gibi uygulama araçlarının tüm ülkede aile mahkemeleri usullerinde sürekli olarak uygulanması yoluyla Türk yargısına destek olacaktır. Proje, en kısa sürede en erişilebilir adaleti sağlamayı amaçlamaktadır. Aile bireylerinin refahının korunması ve iyileştirilmesi, Projenin uygulanması boyunca çok önemli bir husus olacaktır.
Proje aracılığıyla aile hukuku ve aile hukuku usullerine dâhil olan paydaşlar arasında etkili bir işbirliği kurulması beklenmektedir. Ayrıca farkındalık geliştirme etkinlikleri de gerçekleştirilecektir.
Projenin Adı: Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması
Süre: 33 ay (20 Mart 2021 – 19 Aralık 2023)
Yer/Ülke: Türkiye
Bütçe: 2.223.000 €
Finansman: Bu proje, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
Son Faydalanıcı: Türkiye Adalet Akademisi
Hedef Gruplar: Adalet Bakanlığı, hâkimler, savcılar, aday hâkim ve savcılar, uzmanlar, kalem personeli, avukatlar, akademisyenler, kamu/mahkeme kullanıcıları.
Bu Proje ile aşağıdaki sonuçların gerçekleşmesi hedeflenmektedir:
Beklenen Sonuç 1:
Beklenen Sonuç 2:
Beklenen Sonuç 3:
Beklenen Sonuç 4: