Türkiye Adalet Akademisi, Avrupa Konseyi ile iş birliği içinde yürüttüğü “Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi ve Yargı Mensuplarının AİHS İhlallerinin Önlenmesi Konusunda Kapasitelerinin Arttırılması Projesi (CASII)” kapsamında Sapanca’da eğitici eğitimi programı gerçekleştirdi.
Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilen Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Adalet Akademisinin yararlanıcı konumunda olduğu Proje 13 Mart 2019 tarihinde sözleşmeye bağlanmıştır.
Projenin genel amacı; “Türk yargısını daha da güçlendirmek ve ceza adaleti alanında uluslararası standartlar ve Avrupa standartları ile uyumunu sağlayarak yargıyı daha verimli, etkili ve görünür kılmaktır.”
Projenin Özel Amaçları:
Proje kapsamında Türkiye Adalet Akademisinin “eğitim bileşeni” bağlamında eş yararlanıcı olarak yürüttüğü faaliyetler şu şekildedir:
PROJENİN SOSYAL MEDYA HESAPLARI
• Facebook hesabı: Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
• Instagram hesabı: cas_projesi
• Twitter hesabı : @project_cas
• YouTube hesabı: Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
• E-mail hesabı : cas.ankara@coe.int
İHTİYAÇ ANALİZİ ÇALIŞMALARI
Çeşitli insan hakları konularında, özellikle de projede odak konusu olan hususlarda (tutukluluk, yargılamanın adil olması, bilişim suçları ve terörizmin finansmanı) paydaşlar ile görüşmeler yapılacak ve mevzuat ve ayrıca geliştirilen mevcut eğitim materyalleri hakkında ihtiyaç analizi heyetleri oluşturulacaktır.
EĞİTİMLER VE YAYINLAR
İlk aşamada, mevcut hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim modüllerinin ve materyallerinin, eğitim ihtiyaç değerlendirme raporuna uygun olarak güncellenmesi ve yüzyüze eğitim modüllerinin uyarlanması / geliştirilmesi amacıyla ayrı bir çalışma grubu oluşturulacaktır. Bu kapsamda projenin üç tematik alanı hakkında, çalışma grubu üyeleri tarafından materyaller hazırlanacaktır. Ayrıca, proje kapsamında verilecek eğitim seminerlerinin etkisinin değerlendirilmesine yönelik gerekli araçlar, stratejiler ve planlar geliştirilecek ve pratik kılavuz belgeler hazırlanacak olup, bu konu ile ilgili Akademi’nin Etki Değerlendirme Birimi personeline yönelik bir seminer düzenlenecektir.
İkinci aşamada, hâkimler ve savcılardan oluşan bir eğitici havuzu oluşturulacak ve toplamda 30 eğitici için yüz yüze eğitici eğitimi ve tamamlayıcı eğitici eğitimi verilecektir. Buna ek olarak, çevrimiçi dersleri kolaylaştıracak eğitmen adaylarından 15 hâkim ve savcı için ise ayrıca bir çevrimiçi eğitici eğitimi verilecektir.
Üçüncü aşamada, eğitici eğitimi faaliyetlerine katılan iki eğitmen tarafından, hizmet öncesi eğitimleri kapsamında, 20 adet eğitim düzenlenecek olup, toplamda 600 katılımcıya ulaşılması hedeflenmektedir. Hizmet içi eğitimler kapsamında ise, toplamda 1500 hâkim ve savcıya 50 adet eğitim düzenlenecek olup, ayrıca 300 hâkim ve savcı da usule ilişkin teminatlar, bilişim suçları ve terörizmin finansmanıyla ilgili çevrimiçi kurslarda proje kapsamında eğitilecektir.
Uygulamalı başvuru araçları geliştirmek amacıyla bir çalışma grubu oluşturulacak olup; bu grup, cezai konularda usule ilişkin teminatlar, bilişim suçları ve terörizm finansmanı başlıklı spesifik konularla ilgilenen üç alt-gruba ayrılacaktır. Bahsi geçen üç tematik alan hakkında rehber ve kılavuz hazırlanacak ve ilgili kurumlara dağıtılacaktır.
Ayrıca, ceza adaleti alanında özellikle projenin tematik alanlarına odaklanan, Türkçe/İngilizce/Fransızca dillerinde, 100 çevrimiçi akademik materyalle birlikte Adalet Bakanlığı için elektronik bir kitaplık oluşturulacaktır.
ÇALIŞMA ZİYARETLERİ VE GÖREVLENDİRMELER
Usule ilişkin teminatlar, bilişim suçu ve terörizmin finansmanına özel olarak odaklanılarak, ceza adaleti alanında en iyi uygulamaları gözlemlemek için farklı AB üye devletlerine paydaşlardan seçilen 15 temsilcinin katılımıyla üç adet çalışma ziyareti düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Proje odak noktası hususların yanı sıra; eğitim yöntem ve teknikleriyle ilgili en iyi uygulamaları gözlemlemek ve öğrenmek için paydaş kurumlardan bir aylık sürelerle görevlendirilmek üzere seçilen 15 hâkim ve savcı AB üye devletlerindeki mahkemeler ile yargı eğitim kurumlarına (5 kişi) ve Avrupa Konseyi’nin (AK) ilgili kurumlarına (10 kişi) staja gönderilecektir.
TOPLANTILAR VE ÇALIŞTAYLAR
Usule ilişkin teminatlar, bilişim suçları ve terörizmin finansmanı ile ilgili Avrupa insan hakları standartlarının etkin uygulanmasına ilişkin fikir alışverişinde bulunulması amacıyla hâkim, savcı, uzman ve avukatların katılımıyla altı adet, toplamda 180 kişinin katılımını hedefleyen bölgesel yuvarlak masa toplantısı düzenlenecektir.
Bilişim suçları alanında çalışan 25 hâkim, savcı, uzman ve avukatın katılımıyla sekiz adet koordinasyon toplantısı düzenlenecektir. Bu toplantılara ek olarak; bir taraftan MASAK ve BTK diğer taraftan hâkim, savcı ve terörizm alanında çalışan adli polis temsilcileri arasındaki diyalogun güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla toplamda 90 katılımcı için üç adet toplantı düzenlenecektir. Ayrıca, ceza konularında usule ilişkin teminatlar alanında da hâkim ve savcılar ile kolluk görevlileri arasında insan hakları standartları ve en iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla toplamda 90 katılımcıyı hedefleyen üç adet toplantı düzenlenecektir.
Usule ilişkin teminatlar, bilişim suçları ve terörizmin finansmanı ile ilgili Avrupa insan hakları standartlarının uygulamasına ilişkin Türkiye ve diğer AK üyeleri arasında en iyi uygulama örneklerine dair fikir alışverişinde bulunulması amacıyla iki günlük uluslararası çalıştaylar düzenlenecektir. Görüşmelerden elde edilen sonuçlar kısa bir tavsiye raporunda sunulacak olup, bu rapor hem bölgesel yuvarlak masa toplantıları hem de uluslararası çalıştaylar için basılıp dağıtılacaktır.
BİLGİLENDİRME KAMPANYASI
Bilgilendirme kampanyası kapsamında;
PROJENİN SOSYAL MEDYA HESAPLARI
Proje ile ulaşılması beklenen temel sonuçlar: